I fertilitetsbehandling – for mænd

Min erfaring siger, at kvinder og mænd tackler kriser forskelligt. Til tider endda meget forskelligt.

Tit har kvinden læst nettet tyndt, og har forberedt sig i tankerne på alle de situationer, der kan opstå under behandling modsat mænd, der typisk er lidt mere pragmatiske i tilgangen til situationen. Jeg oplever, at manden foretrækker at tage én ting ad gangen. Til tider tolkes det af kvinden som manglende interesse fra mandens side. Hvilket langt fra er tilfældet.

De mænd jeg har mødt, i fertilitetsbehandlingsforløb, mærker ofte en dyb frustration over ikke at kunne løse de problemer, der opstår i behandlingen. Alt er ude af deres kontrol – og de befinder sig i en verden, hvor der primært er fokus på kvinden. Rigtig mange mænd føler sig sat ud på et sidespor. Det er nemt for manden (og kvinden), at mene, at han har den lette part af behandlingen, og derfor ikke kan tillade sig at synes, at det hele er svært.

MEN DET ER SVÆRT!

Svært ikke at kunne fikse en uholdbar situation. Svært at håndtere de mange følelser, tanker og frustrationer – som ofte kommer til udtryk på forskellig vis hos hhv. dig selv og din kæreste. Svært at opleve din kæreste trække sig fra omverdenen, være ’sprød’ psykisk som fysisk. Måske skal der ikke så meget til, så græder hun. Måske trækker hun sig fra dig og jeres parforhold. Hvordan tackler du det – Oveni også at skulle rumme dig selv? Hvordan passer du på din kæreste – samtidig med at du ikke glemmer dig selv?

Tilbage til forløb – Klik her

 

Måske har du…

Behov for at få bearbejdet dine følelser og tanker omkring jeres barnløshed.

Oplevelsen af, at læger og sygeplejerske kun henvender sig til din kæreste – og det giver dig følelsen af at være sat lidt på sidelinien.

Kun fokus på din kæreste og hendes behov, så du glemmer dine egne. Dine følelser og frustrationer presser på, men giver du slip – kan du ikke rumme din kærestes.

En følelse af skyld og skam over, at det er din kæreste, der gennemlever kropslig smerte og ubehag. 

Skyldfølelse over, at du ikke kan gøre din kæreste gravid. Din mandighed og følelse af selvværd har fået et massivt knæk.

Svært ved at indstille dig på tanken om sæddonation  – Hvordan forholde du dig til en voksende mave, som du ikke har genetisk andel i? Måske er du bange for, at du ikke kan knytte dig til barnet fordi, det ikke er dit – biologisk set.

Mærket afsavn i forhold til din kæreste, og det forhold I havde før, I startede på fertilitetsbehandling.  Lige nu er det svært at se, hvordan det kan blive godt igen.

Haft tanken om, at din kæreste forlader dig, hvis ikke du kan give hende det barn hun ønsker sig.

Du skal vælge dette forløb fordi…

Du bliver mere bevidst om dine egne følelser, og får fokus på den vigtige rolle, du spiller i jeres fælles behandlingsforløb.

Det ruster dig – og dermed også jeres parforhold til de udfordringer, som I  står overfor nu – men også fremadrettet.

Du får støtte til at kommunikere dine tanker, overvejelser og spørgsmål ud til din kæreste og jeres behandlere. Du undgår at føle dig sat på sidelinien, og vil føle dig som en ligeværdig og værdifuld partner hele vejen igennem jeres behandlingsforløb.

Det hjælper dig med at få bearbejdet de følelser og tanker, der naturligt følger med, hvis I har fået at vide, at du er årsagen til, at I ikke får et barn sammen på naturlig vis.

Du får overblik – og får vendt alle dine overvejelser omkring behandlingsmuligheder (eks. sæddonation), valg og konsekvenser.

Du bedre vil kunne forstå din kærestes reaktioner på at være i behandling – Og du vil kunne støtte din kæreste bedst muligt.

Det sikrer, at du kender til og forstår de forhindringer, der kan spærre vejen for et godt og varmt sexliv, så I sammen kan øge glæden og lysten til hinanden igen. Det er med til at styrke din selvtillid som mand og det styrker jeres parforhold.

Du vil finde ud af, at dine tanker og følelser er helt legitime på trods af, at det ikke er din krop, der er i behandling.


“Ok, hånden på hjertet. At gå i terapi, det havde jeg sgu ikke set mig selv for et års tid siden. Men min kæreste blev mere og mere ulykkelig, som tiden gik, og jeg blev mere og mere frustreret. Jeg kunne ikke koncentrere mig om noget. Lunten var kort og følte mig utilstrækkelig. Jeg havde megaondt af min kæreste, der måned efter måned skulle fylde sig med hormoner. Kunne jeg tage lortet for hende, så gjorde jeg det. Men det eneste jeg kunne gøre, var at se på, prøve at sige og gøre de rigtige ting. Men tit var der ikke noget rigtigt at gøre eller sige. Og jeg vidste ikke hvorfor. Helene har hjulpet mig med klarhed, jeg kan sætte ord på mine tanker og følelser. Min kæreste og jeg har stadig ikke barn på vej. Men vi har hinanden. Og vi forstår hinanden bedre nu. Giv Helene en chance, hvis I mærker det brænder på. Jeg er ret sikker på, at hun kan hjælpe jer.”

Mikael